Arkiv

Arkiv for januar, 2014

Speedskating, hvordan?

29 januar, 2014 7 kommentarer

Med dette indlæg har jeg sat mig for at beskrive lidt af de prøvelser jeg gik igennem for at køre speedskating..

1. del er jo logisk “Indkøb af skøjter”!

Her starter jeg sjovt nok 🙂 Og her vil jeg lige forklare lidt om min tilgang til sporten..

Da jeg skiftede eller, startede med speedskating var det efter at have løbet 20 marathons på ca. 2 år. Jeg blev faktisk lidt, eller meget, træt af deltagergebyret til Copenhagen Marathon 2011, og ikke mindst alle de fejl som netop det løb var behæftet med – fejltrykt medalje, t-shirts kun i str. large og X-large(øhh.. hvad er den typiske marathon løber?), ingen startbokse efter tid, og ikke mindst ja, så kunne de ikke finde min bagage – det tog dem 45 min. at finde den..

Godt så.. Efter den oplevelse så jeg, at der igen ville blive afholdt Copenhagen Inline Challenge, og her tænkte jeg at det ville jeg da dælme godt med til. Men denne gang med et par RIGTIGE speedskates, så jeg kunne komme til at køre stærkt! – For som med Formel 1 er det jo bilen der er hurtig 😉
Jamen indkøbet var jo som sådan simpelt nok, et par Powerslide Venom(speedstøvle lav model) blev indkøbt, og jeg gik i gang med at træne – ja, eller nok mere øve mig i at køre på de mærkelige ting. Og efter ganske få ture, ja var jeg faktisk STÆRKT i tvivl omkring hvilke pinsler jeg havde kastet mig ud i..

Vabler kom, og jeg googlede og fandt ud at man kunne købe en slags “hæl pessar” også kaldet Ezeefit(vælg de tyndeste – http://www.ezeefitsports.com/ – eller i Nordic Sport). På med dem og så i gang igen, og nu blev det da lidt bedre. Løbsdagen kom og jeg fik kørt Copenhagen Inline Challenge i regnvejr..

ezeefit

Speedskates eller semispeed? :

Efter dette blev jeg lidt enig med mig selv om at der måske skulle til at ske noget mere struktureret omkring mine skøjter, så jeg endte med at dukke op til Marathon træning i Vesterbro Rulleskøjte klub(VRK) som sjovt nok har klubhus på Amager(fælleden). Jeg fik kørt lidt mere, og kunne egentligt godt mærke at selvom jeg var i god form, så stiller et par lave speedskates altså nogle krav til kroppens evner, både med hensyn til balance, og med hensyn til ankelstyrke, samt det at kunne stå i grundstilling. Så jeg besluttede at gå et skridt baglæns, altså til en semispeed skøjte med mere støtte! Et valg jeg på ingen måde fortrød. Her var der så 2 goder jeg valgte en model med mindre hjul, og højere ankelstøtte, dette fik min glæde og nydelsen tilbage, altså der kunne godt være noget godt ved denne sport. Jeg mødte nogle rulletosser i rødt og sort.. også kaldet Rolling Vikings, tog med dem til en 100km i Sverige, og kørte den med mine Semirace. Fantastisk 🙂

“Så baseret ud fra min egen erfaring(og efterhånden en del i miljøet) så vil jeg KLART anbefale at når man kommer fra fitness skates, så springer man til semispeed, og derefter til speed. og når man springer til speed er det ikke 110mm, men med 100mm hjul, da man jo så er sprunget fra ankelstøtte til ingen ankelstøtte.”

Jeg besluttede efter et par måneder at jeg ville tilbage til speedskates, men med mindre hjul, ikke de originale 110mm. og begyndte at køre med mine originalt indkøbte Powerslide Venom. Men skæbnen ville det således at jeg styrtede på banen på amager og fik ødelagt spændet på skøjten. Her skal jeg så sige at Skatepro.dk har en af jordens bedste kundeservicer, da jeg fik lov at ombytte mine skøjter til at par Powerslide Icon(topmodellen fra Powerslide) – ja, logisk mod merpris. Men disse blev så indledningen til Berlin Marathon, her afsluttede jeg igen med et styrt på 1:13:42 sammen med B packet.

Semispeed Speed

Så for lige at afslutte valget af skøjter: Start med semispeed, skift til speed, MEN med mindre hjul – de store giver ikke andet end dårlig teknik, og manglende glæde ved at rulle!

Det er som at spinne et hjul som ikke er i balance, det hjælper ikke at dreje det hurtigere rundt 😉

Når man så er blevet bedre kan man gå op, men det er langt fra alle der er gode nok, og mange har i dag større glæde af at komme på en high/low klinge – altså en klinge hvor næstforreste hjul er 10mm mindre, dette for at få foden så tæt på jorden som muligt

Vabler igen: Jeg trænede logisk videre hele vinteren, og her skal jeg sige at jeg jo stadig fik vabler. Men vablerne kan nu afklares med at lave en bro af sportstape. Et eks. kan være hvis man har vabler på knysten fordi man reelt ikke står rigtigt i skøjten, ja, så laver man en bro rundt omkring som tager trykket så knysten får ro, og man kan derfor stadig skate – se billedet nedenfor.. Dog skal det lige noteres at man skal være opmærksom på sin krop, for er det ledsmerter skal man logisk holde en pause.
Se billede nedenfor, som man kan se er jeg startet med almindelig 4cm sportstape, revet et stykke af på 6-7cm, delt det på langs og dermed fået nogle stykker på 2x6cm. Dette bygges på i lag til man kan mærke at det aflaster når man sætter Foden i skøjten 🙂
image

 

Mit næste punkt er tilpasning af skøjten..

For en skøjte skal sidde tæt, da alt slip i skøjten giver usikkerhed og ubalance! De sidste skøjter som jeg købte fra hylden var et par Simmons Racing skøjter som jeg fik hjem fra USA. De sad tæt, meget tæt, men det er fordi min fod er smal, derfor passede de godt til mig, andre har bedre fod til Bont, de laver deres bredere, og man kan endda få den i en ekstra bred!

Jeg kørte med min Simmons i omkring et år – vandt endda Copenhagen Inline Challenge på dem. Så kunne jeg mærke at jeg manglede støtte i svangen, ja, jeg stillede krav, men en skøjte SKAL kunne mærkes på HELE foden ikke kun foran på forfoden og i hælen 🙂 og fik i 2013 lavet afstøbninger til en custom skøjte under et løb i Dijon Frankrig. og ca. 1-2 måneder senere kom de med posten, og dette valg er pt. noget af det bedste jeg har gjort, ingen vabler mere(min teknik har jo logisk forbedret sig på de efterhånden 3 år).

Men som skrevet en skøjte skal altså ikke sidde som en løbesko med luft foran og på siden, for hver gang foden skrider en smule, ja, så mister man lidt balance, og dermed også tillid til skøjten! Så derfor så tæt på foden hele vejen rundt som muligt, og så husk at varme skøjten så den passer godt, der er flere muligheder for at få hjælp til at få en skøjte varmet og justeret, enten via Nordic sport på Jagtvej, eller at gå på facebook og melde sig ind i gruppen Rolling Vikings, her skal der nok være nogle flinke mennesker som kan hjælpe en 🙂

 

Klinge justering!footframealignme

Klingen skal som udgangspunkt sidde midt under hælen(i lodret akse parallel med akilles), og forrest imellem storetåen og nr. 2 tå! – dette kan være lidt anderledes fra person til person.

MEN når man starter på speedskating siger alle yderskær, yderskær, yderskær! – Men det yderskær skal altså komme fra fodvinklen og at det er kroppen og underbenet der får skøjten til at vinkle, ikke en tvungen kile, eller at man placere klingerne så langt mod midten som muligt. Dette giver i stedet kontrareaktioner fra musklerne! En test er at køre lige frem stå på et ben, og lade skøjten køre lige frem, her skal man gerne være i balance! og kunne justere retningen med sine ankler 🙂

Så for vidt muligt find din egen balance og hjulene skal gerne være en streg som forlængelse af dit ben..

Kiler er derfor en absolut sidste mulighed for at eventuelt kompensere for kraftig pronation!
Her skal det siges at selv jeg som er pronationsløber og en forbandet tung en af slagsen ikke bruger kiler 😉

 

 

 

Lejer

Hmm.. Efter at have smidt linket ind på Rolling Vikings gruppe på Facebook bliver jeg nok nødt til at forklare mig lidt om kuglelejer til speedskating.
Hvilke lejer skal jeg bruge?

Udendørs bruger jeg personligt Semi keramiske lejer, altså med “huset” i rustfrit stål og kuglerne som keramiske. Fuldkeramisk kan ikke anbefales!
Et eks. er Bones Swiss Ceramic, eller Bones Ceramic, begge er fremragende lejer..
MEN udendørs er de billige Bones Reds, eller lignende såsom Twincam osv. ganske glimrende, de kræver bare noget mere vedligehold.
Her er det vigtigt at mål og indsats hænger sammen, for hvem bruger 2.000DKK for en gang Friday Night? Det vil jeg i alt fald mene er overkill 😉

Taler vi indendørs kan jeg klart godt anbefale Bones Reds, eller for den sags skyld nogle af Powerslides lejer(Twincam).

Hovedsagen med lejer er at de bliver vedligeholdt kontinuerligt. Så løbebanen i lejet er fri for sten og rust.

Jeg renser lejer på den måde at jeg lige skyller dem under vand, mens jeg drejer dem rundt, derefter får de en tur med Bont Renseren i rensebenzin, rensebenzin for at opløse fedtsnask og dermed få alle partikler ud af lejet.

Derefter bliver det lagt til tørre i små 10 min. derefter får lejerne en enkelt dråbe af det tyndeste olie, eks. symaskine olie, eller den tyndeste som cykelhandleren har..
Et trick til hvis du nu skulle blive fanget i regnvejr er dette:
Tricket omkring rust i lejerne, på vej hjem i bilen fra træning eller race er – at tage lejerne ud, komme dem i en lille plastbeholder, og sprøjte WD40 eller BLÅ CARAMBA på begge sider af hvert leje, mens de er i beholderen  
Så kan lejerne nemlig holde sig flere dage uden at ruste, og man behøves ikke rense dem lige når man kommer hjem

I kan se hvordan jeg selv renser lejer i videoen nedenunder 🙂

Dette er så logisk kun starten omkring udstyret, dertil kommer logisk en god hjelm 😉

Og så kommer ALT det store omkring balance, styrke og den vigtigste del… TEKNIK..

Jeg skal også lige slutteligt skrive at det er vigtigt at lytte til kroppens signaler, det vil med andre ord sige at har man ledsmerter eller lignende så betyder det altså ro! Og at man enten går for hurtigt frem, eller gør noget forkert, og her gælder det om at spørge løs, INGEN spørgsmål er dumme 🙂

 

Jeg er også lige blevet nødt til at skrive en sidste klumme:

Husk at melde jer ind i en klub, på den måde støtter i sporten – de fleste klubber koster fra 250 til omkring 800kr. om året, og dette er inkl. træning indendørs i vinterperioden!
Dette er også en god måde at blive rettet, og en mulighed for at udvikle sig på hjul. MEN HUSK udviklingen sker kun hvis man vil, man kan ikke udvikle sig hvis man holder fast i det samme hele tiden 😉

Categories: Speedskating Tags: